13/7/14

FACTORIA SENSIBLE. País de festivals

Primer van ser, o bé l'expressió del lleure cultural d'una certa classe benestant de vacances, o el paradigma de formes culturals d'avantguarda que creixien amb la revolta política i jove. El que són avui ja és més complicat, doncs el mercantilisme o la necessitat de que vinguin turistes tothora ha tergiversat el concepte en ocasions fins l'absurd. Però sigui el que sigui, de la Porta Ferrada i el Canet Roc al Primavera Sound o el Sónar, Catalunya ha estat i és un país de festivals. I l'entorn i el clima normalment hi ajuden.
Hi ha festivals de tot: musicals, de cinema, de teatre, literaris... Ajuntar un seguit d'exhibicions d'un mateix gènere o tema i fer-ne una festa casa plenament amb la nostra forma d'entendre la vida comuna i l'espai públic, és a dir, un ampli espectre de la cultura. I això només pot ser bo. Encara que després hi hagi programacions coherents artísticament i d'altres que només busquen el benefici econòmic. El públic és prou intel·ligent per a escatir les diferències.
Ara be, siguin com siguin, i hi passi el que hi passi, els festivals són una de les marques que ens defineix culturalment el país. Faríem be d'oferir-ho al món de forma compacta, com una manera pròpia de viure i entendre l'art i la creativitat. M'entusiasmo llegint cada primavera l'especial de festivals del Jazz Magazine, o cada gener l'extra de grans exposicions que publica Beaux Arts. Estic segur que una difusió compacta i amb etiqueta pròpia dels festivals culturals de Catalunya a la premsa internacional ens prestigiaria, ens faria nacionalment més visibles.

Escolteu la secció de Catalunya Ràdio fent un click aquí: