12/9/13

Via coneixement

Bo i tenint present que Catalunya te gairebé un milió d'habitants més que Madrid, la comparativa entre les biblioteques catalanes i les d'aquella comunitat és tristament deficitària per als lectors madrilenys. Segons un estudi de Julián Marquina, biblioteconomista i documentalista per la Universidad Carlos III de Madrid, les biblioteques catalanes guanyen per golejada les de la seva comunitat autònoma. Aquí tenim 139 biblioteques més; Madrid en te més per quilòmetre quadrat i Catalunya més per habitant. Les biblioteques catalanes tenen 1.038.000 socis més, però allà han fet 41.000 carnets més el darrer any. I aquí s'acaba la comparació sostenible, la resta és un passeig per a les nostres biblioteques: el doble de documents, 8,5 milions més de préstecs anuals, 35 mil activitats més, 435 treballadors més, 68 milions d'euros més, 118 mil metres quadrats més i van rebre el doble de visites. Fins i tot ponderant la diferència d'habitants, la diferència és abismal i denota, per damunt de tot, l'encertada política en aquesta matèria que, en general, fan la majoria d'institucions catalanes i l'extraordinària feina dels professionals del gremi.
Amb això no pretenc fer una competició ni una lluita contra ningú, en tot cas ho és contra la ignorància i el que comporta de prejudicis i manipulació. Un país lliure es construeix a partir de la llibertat dels seus ciutadans, i el primer pas és el coneixement. A Catalunya, les polítiques públiques sobre biblioteques venen fent una aportació fonamental en aquest sentit, tot i l'amenaça de les retallades. Que la crisi no ens faci perdre el llegir; aquesta és una via cap a la llibertat tan vàlida com qualsevol altra. No deixem mai de caminar-hi.

1 comentari:

Carme Fenoll ha dit...

Gràcies, Rafel!
Els lectors podran llegir la comparativa sencera a: http://www.julianmarquina.es/las-bibliotecas-de-cataluna-ganan-por-goleada-a-las-de-madrid/

Els bibliotecaris continuarem treballant de valent per apropar la cultura i la informació a la ciutadania.