Des de 1982 CAPS.A. (Jordi Cuyàs, J. M. Calleja i Jaume Simón) treballa, des de la interdisciplinarietat artística i l'autoria múltiple, per construir un relat del calat de la cultura com a element transformador del món contemporani. De Mataró estant, CAPS.A. va començar com a publicació plàsticoliterària, i l'any 1985 va deixar de ser un objecte per passar a ser un concepte en forma de propostes transversals i crítiques que oposen el pensament complex a la superficialitat del missatge oficial. I això, en temps líquids, és revolucionari. CAPS.A. es va proposar aquest any fer una acció cada mes en un espai públic de la ciutat d'arts visuals, poesia, dansa, teatre o literatura. Dissabte van omplir les tanques publicitàries del centre de Mataró de cartells amb fragment de llibres d'autors del Maresme. La mirada atònita i la lectura curiosa dels ciutadans que anaven i venien va arrodonir l'acció. I aquest més ompliran una fàbrica de còmics.
Ara que la interpretació política de la crisi ha rebaixat la cultura a poc més que luxe per a ociosos, encara que les instàncies oficials se n'omplin la boca fàtuament, el discurs transgressor de CAPS.A. és un oasi crític en un erm de pensament únic. No estan sols, de les trinxeres a les que ha tornat la cultura, sorgeixen projectes que escupen la realitat.
A en Jordi Cuyàs el pare li va recomanar de jove que muntés una fàbrica. Ell no el va escoltar i es va fer artista. Mataró és avui una ciutat a la deriva, sense indústria, amb la desapareguda Caixa Laietana que l'ha sumit en la vergonya social de les preferents i amb un avenir d'economia submergida i tallers clandestins. Ell, però, va vivint de l'art. La complexitat d'aquesta època és una capsa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada