15/11/12

Tanquen, obren, segueixen

La crisi fa que el tancament d’empreses deixi de ser noticia i què de l’obertura de noves se’n malfiï. En aquestes circumstàncies, la pervivència d’altres és considerada un miracle fins i tot pels ateus. Però cada dia passen coses d’aquestes, fins i tot en el camp editorial. Planeta ha tancat la distribuïdora Librodis, i pot estar a punt de fer-ho amb Enlaces editoriales, una de les millors del sector. A Librodis hi havia Disney España, a qui li han ofert incorporar-se a la distribuïdora del grup. Segons que ens han dit altres clients, editors petits, a poques setmanes de la campanya de Nadal a la resta els han dit que s’espavilin.
El què per ara no piulen, tot i que van anunciar que a finals de setembre dirien què en farien amb els diners recollits del micromecenatge popular, és la llibreria Robafaves de Mataró. No van arribar als 250 mil euros que sol·licitaven el Juliol per poder subsistir, però a hores d’ara la llibreria segueix oberta. Això si, des del passat dia 20 d’octubre te competència; Dòria llibres, una singular llibreria literària i projecte personal d’una veterana del món dels llibres, la Núria Dòria, que va obrir portes al carrer d’en Pujol, al centre de la capital del Maresme.
Aquell mateix dia feia anys la llibreria 22 de Girona, que va ser el projecte personal d’en Guillem Terribas fa 34 anys i que avui és part intrínseca de la realitat cultural de tot el país. Com també va ser fruit d’un projecte personal, el d’en Jordi Milian, L’illa dels llibres, i ara que fa 6 anys és un dels webs literaris catalans de referència, amb més 2.400 articles i una bona reputació entre el gremi. Calen més projectes com aquests per seguir sent alguna cosa després del 25. Ara, quina?