8/11/12

Del fosc al negre (i 2)

Com al seu llibre de més èxit, ‘Sardinia blues’, Flavio Soriga (Uta 1975) va deixar el seu poble per marxar a Roma. Avui hi ha una desena de joves d’aquest lloc de Sardenya vivint a Barcelona, la primera novel·la policíaca de Soriga, ‘Pluja negra’, acaba de sortir en català a Crims.cat (Al Revés) i ell està treballant en un nou relat negre protagonitzat per un inspector Crissanti deu anys més gran i, per fi, graduat en antropologia. Soriga va escriure ‘Pluja negra’ fa una dècada, és clar. De nou el gènere criminal com a ham per acostar-se al lector (una de les grans preocupacions d’aquest autor), escriure una excel·lent novel·la sobre la decadència d’una societat i interpel·lar-la sobre el seu present i futur. Avui Sardenya te el 25% d’atur (quasi el 40 entre els joves) i la seva economia a penes es mou pel sector serveis, funcionaris i pensionistes.
Que ningú no pensi en la bona literatura popular de Camilleri, Soriga està més a prop de Leonardo Sciascia. ‘Pluja negra’ és tot estil i personatges, i de l’encreuament en sorgeix un relat suportat per un argument lleuger que s’allunya de la superficialitat que embafa avui la literatura i s’acosta a la noció de lleugeresa que Italo Calvino va proclamar a ‘Lliçons americanes’ (Ed. 62): literatura que s’acosta al lector amb exactitud i visibilitat.
Lleugeríssims s’han quedat els organitzadors del premi Crims de tinta. Sense gaires explicacions han fet fora del jurat a Àlex Martín, director de Crims.cat, que amés d’una col·lecció és, sobretot, l’únic portal d’Internet dedicat a la novel·la negra en català. Ignorem si l’editorial que publica el premi te alguna cosa a veure en aquesta decisió o és que Marín està en recerca i captura.