14/12/17

Actituds

L'editorial Cruïlla ha suspès la festa dels premis Vaixell de Vapor i Gran Angular per la proximitat al 21-D i al Nadal. Seria una decisió ridícula si no fos perquè aquestes maniobres, en la situació actual, no són casuals. I més tenint present que Cruïlla, tal i com va dir un autor en una reunió a la Institució de les Lletres Catalanes, i parlant de la retallada de les minutes dels fòrums escolars, "va patir el 155 avant la lettre"; és a dir, va ser intervinguda i desballestada pel grup propietari de Madrid ja fa uns anys.
Per contra, l'Octavi Serret, propietari de la llibreria Serret a Vall-de-roures (Matarranya), no deixa d'impulsar la difusió de la lectura, en castellà i en català, tot i que es digui que no és bon moment per les relacions catalano-aragoneses. Tothom hi es benvingut a casa seva, llegeixi en la llengua que llegeixi. Els uns es comenten els llibres als altres i tot lector acaba adonant-se que coneix les dues llengües, que totes donen prou bons llibres i que el que cal és fer cas al seu llibreter-prescriptor més que a les bajanades polítiques i mediàtiques. Vendre 25 llibres en català en un parell d'hores en una vila de 2.300 habitants no és broma.
I després hi ha el saltataulells que es situa al mig del merder per fer creure que va de bones, però actua amb enganyosa perversitat. És el cas d'Àngel Ros, alcalde de Lleida. El seu fals patetisme vers el conflicte de de Sixena el fan indigne del càrrec que ostenta. I no per defensar una o altra postura, sinó pel grotesc maquiavel·lisme amb que oscil·la d'un extrem a l'altre per mesquins interessos polítics (l'aguanta C's). Tot són actituds, és clar. Ara cal que passin factura. A favor i en contra.