26/6/14

Llibres a la ràdio

La ràdio és el millor mitjà per difondre i promoure els llibres i la lectura. El to pròxim i creïble del mitjà l'han fet prescriptor abans de que es posés de moda el concepte. La transmissió oral de la paraula escrita te una capacitat superior per arribar a l'oient i captar la seva atenció. Els professionals de la ràdio tracten amb passió els llibres doncs ambdós comparteixen matèria primera: la paraula. El caràcter popular i universal del mitjà fa que sigui un suport fonamental per a la comunicació comunitària; i no hi ha millor forma de remoure consciències en favor del llibre que en col·lectius afins. Els llibres es venen d'un en un, i la taca d'oli del boca orella que fa la ràdio és idònia per al llibre.
Fa temps que crec en això, i ara mateix tinc a ma uns quants fets que ho demostren. El programa 'Llegir per sentir', de Josep Mª Soler amb Pere Martí a Ràdio Vilafranca, acompleix aquests dies 20 anys en antena, un gran mèrit per a una emissora petita. Han convidat a dinar a tothom qui han entrevistat: seran munió. La Rosa Badia, una de les grans del mitjà del país, ha anat més enllà. Va convidar a un seguit d'autors a fer una versió del poema de José Agustín Goytisolo 'Quiero todo esto'. Cada poema va ser llegit al seu programa 'Tot és comèdia', de Ràdio Barcelona, i ara l'editaran en llibre. I si recordo amb plaer una entrevista de la campanya de promoció de la darrera novel·la, destacaria sens dubte la del programa 'Propera parada: cultura', que fa en Xavier Borrell i un excel·lent equip a Ràdio Cornellà de Llobregat.
El Departament de Cultura hauria de fer un conveni amb les ràdios, sobretot les locals, per empènyer encara més la bona feina que fan en favor del llibre.