11/6/15

Hi ha moguda

Instal·lats en la idea de que Grup 62, un cop totalment a mans de Planeta, es va empetitint i perdent el lideratge editorial català, el sector s'està començant a bellugar en una cursa no dita però evident per ocupar l'espai que hipotèticament vagi deixant 62. A Random House estan disposats a potenciar la publicació en català, ara reclosa al segell Rosa dels Vents. Els de 9 Grup Editorial (Angle i Cossetània), a més d'incorporar Eumo, estan buscant una fórmula per acollir un segell literari que podria ser de nova creació. A Enciclopèdia, resignats a no poder recuperar per a ells Proa i el seu important catàleg, i veient que és molt difícil trobar nous accionistes disposats a una suposada recapitalització, estan reorganitzant els efectius, fet que comportarà majors responsabilitats per a l'editora Iolanda Batallé, per tal d'encetar un procés per a ocupar la plaça presumptament vacant de primera editorial del país.
Amb el permís de Grup 62, que no crec que hagi dit la darrera paraula ni de bon tros i a qui probablement veuen més acabat del que està, queda per veure que en sortirà de tot plegat; si un nou grup editor potent i capaç de fer de pal de paller de l'edició catalana, o de competir amb 62 de tu a tu, o un regne de taifes que atomitzi encara més el sector. Sigui el que sigui aquesta competència és bona per al llibre català. L'augment en quantitat i qualitat de l'oferta sempre ajuda a augmentar la demanda i tothom se'n beneficia: lectors, llibreters, autors i, evidentment, editorials grans i petits.
Que hi hagi moguda en el gremi llibresc és una noticia excel·lent. Tenim magnífics professionals en aquest sector que, amb una infraestructura empresarial com cal poden fer molt i bo.