4/6/15

Anades i vingudes

La convulsió pot ser creativa o no; la que viu el món del llibre és, com, a mínim, inspiradora. No se si d'un llibre d'autoajuda o d'una novel·la negra, però ho és. Després de la florida els llibreters de Gràcia sacsegen l'arbre: amb quatre anys de vida la Pequod tanca, la Parada (mercat de l'Abaceria) ja ho ha fet i la Caixa d'Eines les va precedir. Recula el projecte? Es reordena, diuen els llibreters. Més reordenaments: Mariola Iborra, fins ara responsable de comunicació d'Edicions 62, plega te altres projectes. Ningú no la substitueix, serà en Xavier Gafarot qui, a més de portar Proa, ara també s'encarregarà de l'altre segell. Jivarització de 62 em deia fa poc amb gran encert una persona molt entesa en editors. Un altre que plega és en Joaquim Palau, director de la fundació RBA (i que havia estat director editorial de 62). Amb el seu fill Álvaro i un grup d'amics i socis crea Arpa editors, segell que s'especialitzarà en les ciències socials i les humanitats.
I per què no sembli que només parlem de baixes, una alta. L'Associació d'editors es queda com a únic promotor de la Fira del Llibre de Muntanya, la més dinàmica de les fires sectorials del llibre. La propera edició, la catorzena, es continuarà fent al recinte firal del Sucre de Vic els dies 6 al 8 de novembre, englobada dins l'exitosa Fira de Muntanya i sota el paraigües de l'organisme de fires i mercats de la capital d'Osona. Amb aquesta decisió s'acaben les trifurques que han envoltat el futur d'aquesta mostra d'ençà que va deixar la seva antiga ubicació rotativa a Collsacabra.
Aquest dinamisme no és sempre a be, però indica que el del llibre és un sector en mutació i que lluita per adaptar-se als nous temps; que ja cal.