26/2/15

Rellegir el moment

La reordenació de Grup 62 per la majoria accionarial de Planeta provoca moviments al sector editorial català. La sortida d'en Xavier Mallafré i la desaparició del càrrec de director general no serà la única. Aviat s'anunciaran significatives baixes a l'staff. El que s'ha fet públic (tot i que s'ha dit blat abans de posar-ho al sac i lligar-ho, doncs a dia d'avui ni s'ha tancat l'auditoria per saber quan val i quin percentatge d'accions adquirirà el nou soci) és que Eumo deixa Planeta i s'alia amb Cossetània i Angle a 9 Grup Editorial. Per posar la cirereta al pastís, fa poc en Vicent Sanchís escrivia: 'cal salvar Enciclopèdia', en el sentit de demanar una operació financera i industrial per què l'editorial recuperi la posició capdavantera de l'edició que havia tingut i així dotar al llibre en català d'una gran empresa, paper que en la seva opinió ha abandonat Grup 62.
L'aliança del segell de la Universitat de Vic amb Angle i Cossetània pot configurar aquesta marca potent que, d'acord amb en Sanchís, el llibre en català necessita; però quedarà políticament fora del control nacionalista i de segons quins gestors acostumats a viure del diner públic a canvi, això si, de ser sol·lícits amb el poder.
Per ara tot són conjectures. Dijous vinent el director general de promoció cultural, Jordi Sellas, ha d'anar a l'assemblea de l'Associació d'Editors en llengua catalana per intentar calmar els ànims per la brutal caiguda de l'ajuda a l'edició, que enguany no arribarà al milió cent mil euros. Sense una política de suport al llibre valenta, ni aliances ni operacions financeres no serviran de res. Si no s'hi creu el sector se'n va al forat. I no hi ha e-book que el salvi (han baixat les vendes).