11/5/17

Jazz & lite

Dies després d'una memorable matinal de poesia, la Marta Pessarrodona m'informa que el més sorprenent de la temporada lírica d'estiu a Londres és una òpera sobre la vida de Charlie Parker. Amb música de Daniel Schnyder i llibret de Bridgette A. Wimberly, el famós tenor Lawrence Brownlee és el protagonista d'aquesta òpera jazz. Charlie Parker's Yardbird és al Hackney Empire fins el 9 de juny. Pensava en anar a veure-la camí d'El Born, a escoltar com l'esperit de la música de John Coltrane es va fer poesia en Amiri Baraka, Joy Harjo, Askia Muhammad Touré 'Juju' o Núria Martínez Vernis, i com els versos es tornen música coltraniana amb una banda de l'ESMUC; una de les sorprenents sessions del Barcelona Poesia d'enguany que dirigeixen Teresa Colom i Àngels Gregori. Pensava també en el poderós vincle entre Miles Davis i el rap i la poesia de carrer en general. I en tantes relacions vertiginoses més entre jazz i literatura; de Dorothy Parker i Scott Fitzgerald a Jack Kerouac.
Celebro que la incansable poeta Àngels Gregori hagi pensat en això. Algú que va organitzar el primer festival de poesia d'Oliva (on va néixer) amb vint anys, i anant amb el seu avi de fàbrica en fàbrica a demanar diners per aixecar el festival, te ànima de jazz: segur.
Qui encara no te ànima ni cos és BCNegra. Tot i que molts rumors diuen que Antonio Iturbe ja ha estat nomenat director, sabem que això no és cert. Com tampoc no és cert que s'estigui fent cap concurs. Aquest és un projecte menor que no requereix concurs públic. Ara be, la relació de la novel·la negra amb el jazz és també poderosa. I hi ha tantes cares d'aquesta viperina relació que passen per Barcelona.
Quim Lecina, Núria Martínez-Vernis i Marçal Font amb l'excel·lent banda de l'ESMUC, a Barcelona poesia