4/5/17

Es trenca el motlle

La llibreria El Cucut, de Torroella de Montgrí, ha guanyat el concurs per nodrir a les 33 biblioteques de Madrid durant dos anys de tots els llibres de narrativa. El Cucut és una activa llibreria de poble que, amb moltes hores de treball, ha preparat durament tots els aspectes d'un duríssim concurs, amb molts candidats d'arreu de l'estat, fins guanyar-lo i, així, garantir un temps de bonança per al negoci. El Cucut és qui organitza el berenar literari dijous Sant. Enguany va reunir a uns setanta d'escriptors i editors a qui va convidar a menjar i beure mentre firmaven els seus llibres.
A Barcelona hi ha llibreries, se'n sap de al menys dues de les qualificables com a megastores, que cobren a les editorials per acollir els seus autors a les parades de Sant Jordi. Són llibreries molt ben situades que pertanyen a grups multinacionals; és a dir, que tenen la paella pel mànec. Són les dues cares del model de difusió i promoció del llibre que te en Sant Jordi un dels seus zenits.
Són dos exemples que testimonien la fractura del model: d'una banda els fenòmens editorials que pugnen per guanyar la Cahmpions del més venut, i els autors portats d'arreu d'Espanya pels seus editors per aprofitar el gran negoci del dia, que és el que importa; de l'altra la majoria d'escriptors que busquen donar a conèixer la seva obra a través del contacte amb el lector i atorgar sentit literari a la diada. Així, les grans editorials estan desplaçant els petits als punts menys lluïts de Barcelona. Per això hi ha editors que es plantegen tenir una parada pròpia i oblidar-se'n de les llibreries, i hi ha autors que han decidit abandonar Barcelona, donar-la per terra cremada.