22/12/16

Pirates i còmplices

Paradoxes de la vida moderna. Ara que sembla que les vendes de llibres s'animen, ho diu el Gremi, les descàrregues de volums penjats il·legalment a la xarxa es disparen: un 16% més l'any passat, 200 milions d'euros; o sigui: un 10% de les vendes. En llegir no som els primers, però en delinquir si: a Espanya és un dels països on la pirateria de llibres està més estesa.
Aquí els pirates campen amb total llibertat. S'han tancat poquíssimes pàgines, la justícia és lenta, la legislació poc eficaç i la voluntat política d'acabar amb aquesta xacra escassíssima. Però el més greu del cas és la complicitat amb que compten els pirates. La connivència de les empreses que els posen publicitat (que és el que els dona vida) i l'encobriment i tolerància d'aquella gent que s'hi descarrega llibres. Gent que, se suposa, són lectors. És com el cristià de bon cor i missa de vuit que va entrar a una llibreria i va robar una bíblia (això és cert). A veure si ens desfem en panegírics en favor dels que llegeixen i resulta que, en part, estem, elogiant alguns malfactors.
En Patrici Tixis, president del Gremi d'Editors de Catalunya, te motius per estar preocupat, però la demanda a l'administració de més mitjans per a combatre la pirateria que fa, hauria d'anar acompanyada d'una decidida acció cultural i empresarial dels editors vers aquells que llegeixen obres descarregades sense passar per caixa. Per què tenen una part de clients que, a hores, són còmplices dels delinqüents. Això presenta un problema d'ordre moral, ho se, però en aquest cas la categoria de bo i dolent està més clara que l'aigua. I les pautes dels deures no eximeixen ningú, per llibres que llegeixin.