12/5/16

Tenir lectors o no

Notabilíssim número extra de Les Inrockuptibles sobre la biblioteca rock ideal. Viatge a través del periodisme literari de Greil Marcus, Lester Bangs, Nick Tosches o el gran Chuck Klosterman, amb incursions als llibres de Patti Smith, Keith Richards, les bios de Paul McCartney o els Led Zeppelin i els volums de fotos de Mick Rock o Kevin Cummins, a més d'una extensa selecció bibliogràfica d'obres de referència. He fet cerques en català dels llibres més significatius que surten ressenyats a la revista i no n'he trobat cap ni un. En castellà n'hi ha alguns. En francès molts.
En el viatge a través dels motors de cerca de les pàgines de les principals llibreries del país he trobat, això si, llargues llistes de llibres sobre història de Catalunya, coses que fem els catalans i argumentaris diversos en favor de la independència. Llibres de música, fins i tot catalana, pocs. De cultura rock gairebé cap. Que entre els 45267 títols que han sortit aquest Sant Jordi no n'hi hagi cap sobre David Bowie, per dir un exemple conjuntural, és un mal senyal que els editors seriosos reconeixen: amb mancances fonamentals al catàleg editorial en català difícilment superarem la minsa quota de lectors (sobretot si ho comparem amb els esforços que el sistema educatiu fa per aportar nous lectors).
Suposo que hi ha qui pensa que qualsevol llibret sobre com ens maltracta la premsa espanyola, per dir un altre exemple conjuntural, es vendrà més que M.Train, segon volum de memòries de Patti Smith. Potser d'entrada si, però el lector de la cantant i poetessa després buscarà Just Kids (primer volum), i després un altre llibre, i un altre, i així anirà construint una vida de lector. I qui compri l'altre llibre...