20/11/14

FACTORIA SENSIBLE. Xenofòbia acadèmica

La comunitat gitana està que trina amb la RAE. La tant ovacionada 23èna edició del diccionari d'aquesta benemèrita casa protectora de la llengua continua acceptant a l'entrada 'gitano': "que estafa u obra con engaño". El diccionari de l'IEC, les coses com siguin, no accepta aquesta forma vexatòria que va ser molt usual en el llenguatge parlat d'altre temps i que fins i tot li va costar a Jordi Pujol una rectificació pública. Per contra al de l'Enciclopèdia si que hi és: "Que enganya, estafa, etc". Ai.
Que el llenguatge no és neutral ho sap tothom, per això la RAE, com a autoritat en la matèria, faria be en vetllar escrupolosament per posar a disposició dels parlants una llengua menys polititzada i capciosa.
Els gitanos, originaris de l'Índia i des de fa molts segles conciutadans nostres, són un poble què, malgrat la persecució i criminalització a la que encara se'ls sotmet, han contribuït decisivament a la construcció de l'imaginari cultural europeu, i molt especialment català, com per què els diccionaris encara els humiliïn institucionalment.
Una mostra ben actual de la imbricació de la cultura gitana en la catalana és el festival internacional Django que es fa aquests dies a Barcelona i l'Hospitalet dedicat al jazz manouche que va difondre el cèlebre guitarrista i que a Catalunya te moltíssims seguidors, la majoria paios.
A més, pel que estem veient a diari hi ha molts i més poderosos paios que enganyen que no pas gitanos, o sigui que faria be la RAE i Enciclopèdia Catalana en modificar aquesta entrada. O no saben en quin temps vivim?

Escolteu la secció de Catalunya Ràdio fent un click aquí:
http://www.catradio.cat/audio/855366/Rafael-Vallbona-escriptor-i-periodista