4/4/08

SÓN PETITES COSES

El gremi de llibreters de Barcelona està preocupat per si els seguidors del Liverpoool inunden la ciutat per sant Jordi i el desllueixen, comercialment és clar. Paradoxalment, un llibreter em diu que tant de bo plogués. No ho fa per manifestar el seu suport al conseller Baltasar, sinó perquè n’està fart d’anar amb fustes, cavallets i capses amunt i avall; és llibreter, no firaire, i creu que el dia de sant Jordi la gent compra llibres perquè toca, al mig del carrer, a la llibreria. Sant Jordi ha quedat reduït a una xaronada com Sant Valentí, i l’únic que compta és mirar de vendre qualsevol paper imprès i relligat.
Amb aquesta patètica perspectiva, iniciatives com el premi de novel•la negra l’H Confidencial, és aigua que cal preservar. L’escriptor argentí Raúl Argemí, amb ‘Retrato con muerta’ serà proclamat avui guanyador del premi que convoca la biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet i que publica Roca. Argemí va començar a escriure a la presó, i a la seva primera novel•la, va retratar tant bé la societat de Río Negro, que el van despatxar de la feina. Potser si ve per sant Jordi el gremi de llibreters estarà preocupat per si un paio així desestabilitza comercialment la festa.
Una altra petita iniciativa, però més potent que un transvasament, és la Primera trobada d’il•lustradors, que s’ha inventat la llibretera Oblit Baseiria (Casa Anita), que el districte de Gràcia ha acollit amb il•lusió, i que es farà al Pla de Salmerón, a l’inici de Gran de Gràcia, el mateix dia. Voleu que els millors il•lustradors us dibuixin un original en un dels seus llibres? doncs passeu de la cursileria i dels hooligans, i pugeu al barri; no només de vendre es pot parlar per sant Jordi.

Publicat al Suplement Tendències de El Mundo de Catalunya