17/11/16

CoNCA, tercera vida

El Consell Nacional de les Arts i la Cultura (CoNCA) malda per recuperar un model que li garanteixi una major independència del Departament. El dia 23 en parlarà la Comissió de Cultura, i el dia 29 el Cercle de Cultura dedicarà un debat al tema. Després de la submissió a que el va abocar en Mascarell, el CoNCA s'ha d'emancipar de nou. Hi pot haver consens al Parlament per què aquest organisme pengi del legislatiu, abandonant, això si, qualsevol pretensió d'atorgar subvencions (jurídicament no podrà).
Entre el projecte original d'en Josep Mª Bricall, similar al britànic i tan allunyat de la realitat política i la tradició locals que el van fer impossible, i la subordinació actual, hi pot haver una via intermèdia que doni una nova vida al Consell. Algunes de les funcions que pot dur a terme en aquesta tercera vida, que esperem definitiva,  serien les d'actuar d'observatori de la cultura i d'avaluador de les polítiques i realitats culturals del país. Es diu què, en aquest punt, el consens és total. La idea d'un CoNCA fent de mitjancer en un futur acord marc de polítiques culturals entre institucions (llegiu pacte cultural) estaria ben vista pels responsables de la Generalitat i pels de l'ajuntament de Barcelona.
El futur CoNCA ha d'incloure també una nova forma de retribució dels membres. El canvi de sou i contracte a dietes, que aniria a la llei d'acompanyament dels pressupostos, permetria la renovació d'integrants del plenari a qui se'ls ha acabat el mandat, la substitució del dimissionari Valentí Puig i del president, en Carles Duarte, qui ja va dir que no continuaria. Prou, i dignament, que ha fet mantenint actiu l'organisme aquests anys.


-->