2/2/17

Tot continuarà

Àlex Martín i Javier Sánchez Zapatero són professors de la Universitat de Salamanca què, des de 2005, organitzen un congrés de novel·la i cinema negre d'ampli ressò entre els especialistes del gènere. A més, producte de la seva recerca acadèmica, entre els dos han publicat una desena d'assaigs sobre el tema. L'Àlex també firma el llibre sobre Rafael Tasis, pare de la novel·la negra a Catalunya, i és coautor amb Jordi Canal del treball sobre la Cua de Palla, la col·lecció canònica del gènere al nostre país. Ara que estem en temporada de crims de paper, l'Àlex i el Javier han publicat 'Continuarà' (Alrevés), un saberut treball sobre les nissagues literàries a la novel·la negra, un senyal d'identitat central d'aquesta literatura, i un factor que fidelitza milions de lectors arreu del món.
El llibre és brillant, perquè no es deixen ni un detectiu, policia, periodista o tafaner que hagi protagonitzat més d'una història tant en castellà, com en gallec, basc i català. A més, argumenta el concepte, en fa un relat descriptiu contextualitzant-lo històricament (des de 1900!), i en fixa tres models (Ricardo Cupido, Petra Delicado i Ruben Bevilacqua) què, crec, estableixen un cànon (discutible com tots) que contribueix a atorgar al policíac local categoria acadèmica i prestigi literari.
Però incomprensiblement no seran a BCNegra per presentar l'obra. Ara que s'anuncia que la continuació del festival està garantida més enllà de la jubilació del fundador, es podria revisar el to de l'esdeveniment, limitant l'aparador editorial, que vincula massa el festival amb el mercat, i donar una mica més de volada a la discussió realment literària i cultural. És una idea.