27/10/16

Idea de bomber

Si tots els nens que fan sis anys usen el val de 13 € que la Generalitat els dóna perquè comprin un llibre a una llibreria associada al Gremi, la broma ens sortirà a tots plegats per més d'un milió i no haurà servit de res. És una idea de bomber, una fal·làcia demagògica per fer creure que, regalant un llibre, fas un lector. És com pensar que, obrint una llibreta amb vint duros, fas un financer: populisme xaró i car. Si aquesta és la política del conseller Vila per fer lectors, pleguem.
El pla 'Fas 6 anys, tria un llibre' vol estimular la lectura als petits, que descobreixin la llibreria (però només si és del Gremi, la resta que es foti) i que encetin la seva biblioteca personal. De què serveix portar-los a una llibreria si encara no han adquirit l'hàbit lector? Pensar que, 'anar de compres', estimula la lectura és com passar la tarda al centre comercial per tenir-los distrets: acaben jugant a futbol pels passadissos i molestant tothom, però els pares tranquils perquè els nens no els emprenyen.
La biblioteca personal és una necessitat posterior al costum lector. Neix de la voluntat de disposar d'unes eines que, un cop inoculat el virus de llegir, volem pròpies, properes i originals per traçar el nostre propi itinerari vital i intel·lectual. El costum de llegir no es transmet comprant, ens el contagia un amic, una biblioteca escolar (a nens i joves) o un profe compromès: un prescriptor. La biblioteca personal ve després i surt d'una pròpia necessitat que es descobreix sol. Però, és clar, això no admet maquinació política. Ni tant sols no permet fer un gest cap el sector del llibre; a qui, per cert, no agrada aquest pla. Llavors, perquè?