8/9/16

El comú i el propi

La Setmana del Llibre en Català cova polèmica sobre el cèlebre concepte de 'biblioteca personal'. El president de la Setmana, en Joan Sala, defensa en una entrevista el dret i el deure ciutadà de tenir una col·lecció de llibres propis, i la Maria Bohigas, Club editor, replica en un text al seu blog titllant el concepte gairebé de reaccionari i a qui el defensa de venut al mercat.
Ningú no es fa lector a còpia de comprar llibres. Els lectors neixen amb llibres d'altri; d'algú que el tempta i li ven be la història. I encara hi afegiria que les lectures obligatòries escolars fan ben pocs lectors. Obligar a llegir, espanta. Seduir i convèncer, atrau. I qui fa l'acció d'atraure és qui deixa un llibre a un tercer: el socialitza. No li imposa.
Si aquest tercer és atrapat per la teranyina literària, voldrà un segon llibre. Buscarà prescriptors (professionals o no) i ajuda. Però mai un segon i tercer llibres emocionen i agraden tan com el primer. Per això en buscarà un altre, i un altre i encara un sisè i un desè que l'enganxi com el primer. I d'aquest frenesí de desig per un text que commogui com el primer, neix la biblioteca personal. I quan, després d'anys i llibres, aquell lector giri el cap per veure que ha quedat enrere, veurà una llarga rastellera de llibres llegits, prestats o comprats. Un camí vers el coneixement, la llibertat i el plaer, que va començar quan algú el va convèncer que llegís un llibre que, estava segur, li agradaria. S'haurà fet lector entre el comú, la socialització, i el propi, la passió per gaudir a frec de pell aquelles obres que li han obert la ment. Però vendre és una altra cosa; i mestres i bibliotecaris, van com van.