1/9/16

Això s'anima

Tinc una tirallonga de correus d'editorials que proposen novetats i presentacions durant la Setmana del Llibre en Català que s'inaugura demà. Alguns valdran la pena, com 'Cel estàtic d'elevadors', l'esperat poemari de Ricard Mirabete, o 'Aprendre de lletres', les lúcides reflexions d'Enric Prats al voltant del valor pedagògic de la literatura. D'altres potser no interessen tant, com passa a totes les cultures; de tot n'hi ha. El que compta és que la Setmana creix. I quan dic creix no només vull dir en casetes, públic, expositors (un 28%) i vendes, sinó en interès cultural: és aquest element el que la fa sòlida, atractiva i, si se'm permet, esperada.
I és que, malgrat el caràcter residual, en alguns insultantment ètnic, amb que molts dels grans mèdia tracten el llibre en català, el nivell i la qualitat de la creació, l'edició i la distribució del llibre te un estàndard idèntic al de qualsevol altra cultura i indústria europea.
La Setmana certifica aquesta situació, treu al carrer la realitat creativa i comercial i la posa a l'aparador perquè el lector jutgi més enllà de banals influències i creixi. El resultat és positiu any a any, fonamentalment perquè es fa millor. Ja queden lluny algunes edicions quasi clandestines, patètiques. La Setmana ha retrobat l'autèntic sentit amb que va néixer: sortir a buscar el lector. I funciona, perquè fa anys que ningú (llibreters, editors, autors) em diu que n'està descontent. Probablement una de les fites de l'edició que s'inaugura demà serà la concessió del Premi Trajectòria a la traductora Anna Casassas. Ella és un dels millors exemples possibles de tot això que he dit. Quin luxe tan normal tenir-la.