16/6/16

Viladecans interpreta Martí i Pol

Després de l'èxit rotund interpretant els poemes d'Espriu, Joan Pere Viladecans treballa en un projecte similar a partir d'una antologia de Martí i Pol que ha elaborat Àlex Broch. L'obra l'editarà Enciclopèdia Catalana, com l'anterior, també tindrà una edició de bibliòfil i una de col·leccionista (amb uns complexos gravats en tècnica mixta que fa Tinta Invisible), i te previst publicar-se el setembre. Poc estiuejarà en Viladecans.
Tot i que Enciclopèdia no sol repetir artista en aquests projectes, els responsables de l'editorial han valorat tant l'èxit del llibre d'Espriu com la trajectòria del pintor. Als setanta en Joan Pere va il·lustrar la popular col·lecció de poesia de Llibres del Mall. Va pintar les portades de l'obra completa del poeta de Roda i, més simbòlic, la d'Estimada Marta, el seu poemari més popular i un dels més venuts en català de tots els temps. Viladecans ha pintat també d'Edgar Allan Poe en dos extraordinaris volums de Cercle de Lectors, i una recuperada obra de 1978 serà la portada del primer llibre dels renascuts Quaderns de la Font del Cargol. L'artista, que ja li agrada treballar una mica sota pressió d'agenda, està encantat amb la llibertat creativa absoluta que te per part d'Enciclopèdia, i assegura que l'obra serà excepcional.
Vivim una època de fatuïtat absoluta. Amb l'excusa de vendre el que sigui: llibres, teatre o cerveses), els mèdia s'omplen la boca anunciant excel·lents projectes culturals que, en realitat, són productes vanitosos i sense més valor que el de vendre's a pes. És per això que parlar d'obres com aquesta s'ha convertit en una raresa. Per sort, una raresa que dignifica la cultura, ens recorda que no tot és fum i ens salva de tanta misèria.