23/6/16

Premi Ferran Canyameres de novel·la negra

D'esquerra a dreta: Marina Llansana, el guanyador, amb cara d'empanat, Anna Carol i Xavier Ordeix.
Amb la novel·la Tros, l'escriptor Rafael Vallbona ha guanyat el XXV Premi Ferran Canyameres de novel·la policíaca, d'intriga o misteri, que convoca Òmnium Cultural de Terrassa i publica Pagès editors. El veredicte del jurat es va fer públic dimecres al vespre a la Nit del Misteri, a la Jazz Cava de Terrassa.
A mig camí entre Cormac McCarthy, A sang freda i els westerns de John Ford, Tros és un relat on, en una sola nit, es resolen els interrogants de diverses vides. Tot passa en un triangle de pobles perduts entre el Segrià sec i les Garrigues. Pur tex-mex: el vell s'ha quedat vidu, el sometent surt de patrulla per evitar els robatoris a les finques i a la policia no li fa gens de gràcia. I la boira ho tenyeix tot de desolació i basarda.
El Premi Ferran Canyameres és el més antic i amb més dotació econòmica dels premis de novel·la negra en català. El guardó està dedicat a la memòria de qui fou escriptor, editor i traductor, entre d'altres, de Georges Simenon. Juntament amb Rafael Tasis, el terrassenc Canyameres va ser un dels introductors de la novel·la policíaca a Catalunya.
El premi està dotat amb 5.500 euros, i la publicarà cap a finals d'any l'editorial lleidatana Pagès editors. L'anterior edició del premi la va guanyar l'escriptor i professor Llorenç Capdevila (Alpicat, 1969), amb l'obra titulada Pacte de silenci.