9/6/16

Torna el teatre

Abandonat pels grans editors, el teatre gairebé havia desaparegut de les llibreries, tret d'algun clàssic o de llampants estrenes del TCN. Dos joves segelles dinàmics, Comanegra i Males herbes, s'han proposat rescabalar-nos d'aquesta anomalia, una més de la llarga llista d'irregularitats de l'edició en català. Amb la col·lecció Petjades, Males herbes vol rescatar el teatre com a gènere literari. Obres de pes i teatre contemporani on el text tingui una dimensió potent són els seus objectius. Debuten amb 'Els nens feliços', de Jordi Miralles. Del bracet de l'Institut del Teatre, Comanegra engega Dramaticles, una marca on publicar teatre d'ara i de sempre. 'Sis personatges en cerca d'autor', de Pirandello és el debut.
Si ens atenem a l'èxit de taquilla i al reconeixement interior i internacional, el teatre és el gènere amb més projecció a la literatura catalana d'avui. És de suposar que ambdós editors han fet aquesta anàlisi abans d'embarcar-se en aquestes col·leccions, tot i que també és simptomàtic que les dues iniciatives hagin coincidit gairebé en el temps. Això vol dir que alguna cosa passa: a) que albiren una certa demanda dels lectors, b) que tenen la suficient capacitat d'aventura empresarial i cultural per embarcar-se en un projecte així o c) que hi ha una mica de tot, que és el que hauria de ser una editorial, perquè no és el mateix que una fàbrica gibrells de plàstic (amb tots els respectes per als fabricants d'aquests productes).
A finals dels setanta l'edició de teatre en col·leccions com El Galliner va fer lectors i espectadors; dues coses en una. Avui, que sembla que hi ha força més espectadors que lectors, potser una pota pot ajudar l'altra i així tots coixejaríem menys.