21/11/08

TROBAR ELS TEMPS PERDUTS

Quan un porta quaranta anys dedicat a la literatura, i més encara escrivint en català, sap que probablement ja ha perdut molts trens i ja no te pressa per res. Josep Piera te un nou recull de poemes gairebé enllestit però que no te data de publicació. Està carregat de memòria juvenil, conte versos absolutament sonors d’Adamo i Domenico Modugno (i ell va i els canta) i portarà per títol ‘Temps trobat’, el dia que s’editi, és clar que això no ho sap ni ell. Ara tot depèn que, en algun dels actes d’homenatge que se li estan fent aquests dies no l’agafi el seva editora a banda i el convenci. En són de convincents a 62 quan volen, i Piera els és d’una fidelitat avui en dia desconeguda en el gremi.
Remenar una mica els temps perduts és també una de les intencions dels organitzadors de BCNegra, les jornades de novel•la negra filles de l’any del llibre que es faran, com sempre, ap rimers d efebrer. Si l’any passat van recuperar Taxi Key, enguany s’han proposat rescatar la memòria de l’extraordinari periodisme d’investigació que va fer durant molts anys el setmanari El Caso. Serà a través d’una mostra de les seves millors portades al vestíbul del Palau de la Virreina i d’una taula rodona que es farà a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna, que s’incorporà així, amb vocació de permanència, a la teranyina de la cita criminal creada per Paco Camarassa. No se que en dirà l’arquebisbe!
Amb l’excusa de furgar entre robatoris i assassins, el Caso va ser una les publicació crítica amb el franquisme, doncs va gosar posar en entredit l’estructura policial i judicial de la dictadura, poca broma. Potser és hora de retrobar el periodisme perdut entre notes de premsa.