13/11/08

LA VIDA DONA SORPRESES

...sorpreses dona la vida, devien pensar els membres de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana que, encapçalats pel president Lluís Pagès, van anar a reunir-se amb els col•legues del Gremi d’Editors i, a més del president Antoni Comas, es van trobar assegut a taula en José Manuel Lara en persona. Molt malmeses han destar les relacions entre Associació i Gremi quan el líder, amb interessos empresarials a les dues bandes doncs en Xavier Mallafré (Grup 62) és de la junta de l’Associació, ha d’anar a posar pau, tot i que se li agraeix el gest.
Les picabaralles entre els editors de Catalunya són tan antigues com Frankfurt. Les diferències de concepció sobre la presència catalana a la fira van obrir un cisma entre les dues entitats gremials que, a hores d’ara, no sembla pas tancat i respecte del qual l’Institut Ramon Llull tampoc no ha fet tot el que podria haver fet per resoldre’l. L’Associació insisteix que per ells Frankfurt ja és aigua passada, però quan en Lara ha de fer de mitjancer entre ambdues parts vol dir que la ferida no està ni molt menys cicatritzada.
Per l’entitat que agrupa els editors en llengua catalana el problema entre les dues entitats no és tant estratègic o polític sinó personal: no s’entenen amb l’Antoni Comas. Hi ha qui creu que en Comas voldria reduïr l’Associació a un simple apèndix del Gremi enlloc de ser una entitat independent, i crítica, com ara. Molta pau li caldrà posar a José Manuel Lara si no vol que el conflicte es podreixi.
El que no s’ha podrit, ni de bon tros, és el bombó que Arola editors ha enviat per anunciar el desè aniversari, amb festa avui a Tarragona. Llarga vida, i amb menys sobressalts si pot ser, als editors.