10/10/13

Tot per la llibreria

Petros Markaris, autor de les novel·les del comissari Kostas Jaritos, serà el dia 21 a la llibreria Negra y criminal per parlar amb els seus lectors del seu darrer llibre 'Pa, educació, llibertat' (Tusquets), tot fent un got. L'editorial Cruïlla ha encetat la campanya 'Jo estimo les llibreries' per reivindicar el paper únic, prescriptor i sorprenent d'aquests establiments; perquè el que passa en una llibreria és una experiència original i sempre enriquidora.
Els hàbits de lectura han canviat amb el digital i la democratització de les biblioteques públiques, la construcció d'una biblioteca personal com a eix vertebrador del pensament i la personalitat és posada en entredit per la crisi o la petitesa dels habitatges; i així les llibreries, despullades de part del seu valor social, intel·lectual i fins i tot d'objecte del desig, s'enfronten a un repte vital: trobar de nou el seu lloc al món. A 'Librerías' (Anagrama), finalista del premi Anagrama d'assaig, Jorge Carrión descriu, amb nostàlgia però amb valor crític, una crònica entre el viatge i el pensament sobre l'incalculable valor que les llibreries han tingut en la història moderna i contemporània, de Goethe a Bolaño, però tenint presents també Hitler o Stalin.
L'esllanguiment de les llibreries probablement va en paral·lel al crepuscle del pensament humanista tal i com l'entenem, i a la falsa il·lusió col·lectiva d'una societat majoritàriament culta i formada en el pensament crític. Tal i com van les coses diria que per aquí ja s'ha tocat sostre. El món digital i els esforços públics difícilment aixecaran masses àvides de lletres. Ara, els que quedin, ho han de donar tot per la llibreria. Serà la seva illa, i ells els nàufrags.