3/5/12

Vibliotecària

La Carme Fenoll és la nova cap del servei de biblioteques de la Generalitat. Els darrers tretze anys ha dirigit la biblioteca de Palafrugell, què ha passat de ser un petit centre a una de les biblios de referència del país per l’empenta de l’equip i les propostes innovadores que hi ha impulsat: xerrades, el programa de ràdio Bibsons animat per joves, la cessió d’obres d’art (arteca), la biblioplatja, bicicletades literàries o la darrera; un maridatge entre vi i literatura. El ‘viblioteca’ és un vi creat expressament per les bodegues Espelt de Vilajuïga (D.O. Empordà). Aquest vi, amb una etiqueta en forma de sopa de lletres què ja firmaria en Màrius Serra, servirà per obsequiar als escriptors que vagin a la biblioteca i per amenitzar els actes que s’hi fan. El ja citat, la Rosa Regàs o l’Empar Moliner, fans de la biblioteca palafrugellenca tindran nous arguments per anar-hi.
Pels voltants de Sant Jordi, la presentació del vi va servir per què la Carme s’acomiadés de lectors, companys i conciutadans. Van oficiar el regidor de cultura, Xavier Rocas, i el director general Jordi Cabré, o sigui; caps sortint i entrant de la Fenoll. El nas d’or Eduard Solà va fer les explicacions abastament adjectivades i l’Anna Espelt, directora del celler, va oferir un tast a tothom.
El fitxatge de la Carme per Cultura ha estat complex, però l’aposta del conseller per aquesta jove professional indica què el Departament te la intenció de convertir la lectura pública en un element central de la política cultural. En Mascarell ja ho va fer a l’ajuntament i l’èxit és notabilíssim i reconegut; però eren altres temps: hi havia diners i no hi havia tantes institucions a potinejar el mapa bibliotecari del país.