29/3/12

Més edicions modernes


Si la setmana passada parlàvem de nous segells, com Contra o Underbain Books, que neixen amb la pretensió de sacsejar el letal panorama editorial, avui portem a aquest espai més joves iniciatives d’aquesta mena. Edicions de la Ela Geminada, un projecte dirigit a editar llibres de fons i impulsat per Oriol Punsatí-Murlà des de Girona, ha acomplert un any amb deu títols al carrer entre les dues col·leccions: Trivium (ficció) i Quadrivium (no ficció). Dilluns van celebrar-ho a la Llibreria 22.
De l’èxit d’aquesta iniciativa n’hauran de prendre nota en Josep Pich, la Mariona Lloret i en Sebastià Benassar, que estan posant en marxa un segell essencialment dirigit a l’àmbit universitari. La primera col·lecció es diu Lussitània, està dedicada a temes portuguesos, és clar, i pretén debutar amb la reedició de "Portugal Literari", d'Ignasi Ribera i Rovira, el primer gran assaig sobre literatura portuguesa fet en català i publicat ara fa cent anys. Per fer realitat aquest anhel, els impulsors han engegat un micro-mecenatge amb Verkami (verkami.com). Ja tenen força mecenes, però encara els en falten; a que espereu?
Els que no necessiten mecenes, perquè ja se’ls autoadjudiquen són els d’Art & Design Barcelona. Estan preparant un llibre, d’original nom ‘Barcelonins’ on apareixeran ‘500 retrats de persones que, amb el seu entusiasme, contribueixen a que Barcelona sigui una ciutat cosmopolita amb identitat i de referència al món’, cito textual. Tot seguit diuen que els fa molta il·lusió tenir el meu retrat, que el farà el pintor Vidoq. En rengle apart em demanen, com a mínim, 100 euros. Si no els pago no surto, és a dir, no contribueixo a que Barcelona sigui una ciutat cosmopolita i bla, bla, bla.