22/3/12

La bogeria

Mohamed Merah no és un inadaptat social, ni un producte de la marginalitat de la banlieue. Igual que a ‘La bogeria’, la novel·la naturalista de Narcís Oller on un ric propietari de caràcter idealista i romàntic pateix un lent i inaturable procés d'alienació mental, l’assassí en sèrie de Tolosa de Llenguadoc, és un embogit criminal, i com a tal s’han d’interpretar les seves accions assassines.
No hi ha excusa que valgui, perquè un descendent de pied noir de tercera generació, fill de França, i que ha viscut sempre amb tots els elements proteccionistes de l’estat del benestar al seu favor, que a França no són pocs, tingui, sociològicament parlant, cap justificació cultural ni econòmica per abraçar el terrorisme més cruel; per cutres que siguin els pisos de les perifèries urbanes dissenyats als setanta per acollir les onades d’emigrants, això si, amb nacionalitat francesa i baguette sota el braç.
Mohamed Merah, ho asseguren els politòlegs, és un dement amb intencions criminals, inspirat i entrenat pel mateix salafisme que te arrels ben clavades a Catalunya. I això no te res a veure ni amb les diferències socials, ni amb la religió islàmica. Res.

Dit a El Món a RAC 1 el 22 de Març de 2012