16/6/11

Criminals catalans

Trobada de sospitosos habituals en una cantonada de la Barceloneta. Motiu: posar-los en coneixement d’una nova col·lecció de novel·la negra en català anomenada ‘Crims.cat’. Àlex Martín (àlies el professor de Salamanca) en serà el director, ‘Al revés’ (pseudònim de la banda de Josep Forment), els editors. Periodicitat, sis títols l’any. Tipus de reclutament, autors catalans i europeus mai no traduïts a cap llengua de l’estat. Difusió, contagi massiu a través de la xarxa, de presentacions per tot el país i de debat, aportacions, discussió, cervesetes i altres volades de coloms per part d’autors, crítics, afeccionats i llibreters. El figuerenc Agustí Vehí i un dels autors catalans més populars seran l’avantguarda de la nova col·lecció. Es preveu un proper hivern dur. Des dels temps de la ‘Cua’ o ‘La Negra’ que no hi havia una sèrie on els escriptors catalans de negra poguessin publicar. Per què si cada dia hi ha més lectors del gènere?
‘Crims.cat’ pren el nom de l’exitosa antologia d’autors locals editada l’any passat per ‘Al revés’ i dirigida pel propi Àlex Martin i per Sebatià Benassar. Ara ja se n’està preparant una segona part, ‘Crims.cat 2.0’, que serà també un dels títols de la futura col·lecció. La falç que il·lustra la portada de l’antologia serà també la imatge gràfica de la sèrie, que jugarà amb els colors negre i groc, una mena de versió en negatiu de la històrica ‘Cua de palla’.
Ahir també es va estrenar a les llibreries la nova col·lecció de butxaca ‘Portàtil’, que publicarà els llibres més venuts dels segells Angle, Base, Bromera, Cossetània, Meteora, Símbol, i Viena. Butxaca i negra són clares apostes per remuntar vendes. En temps de crisi els petits bullen en idees.