3/7/16

Sort n'hi ha

La llibreria Vitel·la, de l'Escala, m'envia puntualment informació de les activitats. El final de temporada és espectacular: poemes de Kavafis a la ciutat grega d'Empúries, xerrada d'Ian Gibson sobre Lorca i Dalí i Xavier Antic presentant el seu èxit 'La voluntat de comprendre'. Els deu mil habitants de l'Escala tenen sort de disposar d'una llibreria com aquesta. Com els onze mil de Torroella poden gaudir d'una llibreria com El Cucut, que ha convertit la vila en capital del llibre cada dijous sant.
Són quarts de deu de la nit quan passo per l'Índex, de Vilassar de Mar; la llibretera i el marit encara són a dins posant llibres a les lleixes, repassant comandes. Els seus homònims de l'Espluga de Francolí no donen l'abast amb l'exquisida i ben nodrida llibreria que munten al festival El vi fa sang. El llibreter d'Utopia era al peu del canó el vespre que vaig presentar un llibre a l'ajuntament de Sallent; com també de Drac, d'El Prat de Llobregat. I no parlem de Serret, centre d'activisme a tot el Matarranya i amb un club de lectors que l'ajuda a superar la crisi. El mateix que van fer tres emprenedors i el propietari d'Els Nou Rals de Viladecans, formant una cooperativa i refundant la llibreria. I envejo l'audàcia d'en Xavier d'El Vapor vell (Premià de Mar).
Aquests són una mostra, n'hi ha molts més. Negocis petits, amb propietaris que posen la vida en el seu somni, per un sou digne i per acomplir amb l'evident funció social d'una llibreria de poble. Parlem de les noves llibreries de Barcelona, dels editors independents, dels joves valors de la literatura. Però els llibres es venen d'un en un i no sempre al centre de les ciutats. Sort en tenim tots plegats d'aquestes petites llibreries.