26/2/13

Ha sortit Crims.cat 2.0. Més sospitosos del gènere negre

‘Crims.cat 2.0’ és la segona collita de narradors negre-criminals d’arreu dels Països Catalans, un nou recull de contes on quinze culpables ens ofereixen un retrat del món del crim. Aquest segon volum complementa el primer, però, per descomptat, admet la lectura independent.
Un cop més, el lector podrà apreciar que queda de manifest el caràcter polièdric i el variat repertori de la novel·la negra en català: justícia, corrupció política, globalització, immigració, xantatge immobiliari i diner negre són algunes de les trames més sovintejades. Passeu pàgina i veureu. Hi ha corda per estona perquè en aquest país cada vegada es mata més i hi ha més gent disposada a veure qui és el culpable: l’escriptor.

Els crims i els criminals
La liquidació, de Jaume Benavente
Aigua morta, d’Andrea Robles
Basat en un fet real, de Gerard Guix
Fotografies, de Juli Alandes
Només volia que ho saberes, de Xavier Aliaga
Tatuatge, de Carles Martín
El detectiu limitat o no es pot matar tot el que és gras, de Salvador Balcells
El crim de Sautó, Daniel Hernández
Terra cremada (assaig sobre la corrupció), de Rafael Vallbona
Negra nit al carrer de l’Aurora, d’Annabel Cervantes
L’home sencer, d’Àlex Volney
La tanda, de Teresa Roig
Steve Greengrass, policia de Miami, de Lluís Llort 
I els guanyadors del Concurs ‘NegrOliva» 2011’
El misteri dels escuts de la plaça de la Vila, de Vicenç Aguado
La petita Mariona, d’Ignacio Arribas

Els antòlegs
Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974). Doctor per la Universitat de Salamanca on actualment ensenya Llengua i Literatura Catalanes. És autor de l’assaig Catalana i criminal. La novel•la detectivesca del segle XX i de diversos assaigs sobre el gènere. És codirector dels festivals de novel•la negra i policíaca a Salamanca i Olot i col•labora com a crític literari a diversos mitjans de comunicació.
Sebastià Bennassar (Palma, 1976). És llicenciat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (2009), i treballa des de 1994 com a periodista. Ha publicat dos poemaris, tres llibres de relats, un llibre de periodisme històric i sis novel•les, quatre de les quals són de gènere negre, la darrera, El país dels crepuscles. És director dels festivals de novel•la negra de Lloseta i de Tiana Negra. Manté el bloc «Calamars a la catalana» dedicat a la novel•la negra en català.