12/1/12

Remuntar l’ensopegada nadalenca

Aquells editors que disposen de les dades de l’empresa d’investigació de mercats Nielsen asseguren que la caiguda de les vendes de llibres aquesta passada campanya de Nadal ha estat d’un 15%. Ara ja no hi valen lamentacions, perquè abans de dos mesos han d’estar al carrer tots els títols que ajudaran al sector a remuntar l’ensopegada nadalenca.
Donant un cop d’ull als butlletins de novetats editorials en català per a les properes setmanes hi veiem alguns noms propis que segurament lluiran, i alguna tendència que hom espera que arrossegui vendes. Els que van forts, si més no en els anhels dels editors, són: ‘Memòria d’uns ulls pintats’ (Empúries), el debut literari de Lluís Llach; ‘Fèlix Millet, el gran impostor’ (Angle), el gran morbo nacional investigat per Fèlix Planella i el tercer volum de les memòries de Jordi Pujol (Proa), redactades per en Manuel Cuyàs. També hi ha expectatives en ‘Fago. Estima'm quan menys m'ho mereixo’ (La Campana), un nou relat de no ficció pirinenc de Carles Porta; ‘Homes d’honor’ (Pòrtic) de Xavier Bosch, ‘Barcelona cau’ (tots dos de Proa), de Valentí Puig i ‘En caure la tarda’, de Jordi Coca (Ed. 62).
La tendència que s’escampa és la de la novel·la policíaca. Fa temps que és el gènere literari amb millor acollida entre els lectors, i ara, esgotats els suecs i altres nòrdics, els segells aposten fort per autors locals com Albert Vilaró (L’escala del dolor –Columna-), Jordi de Manuel (La mort del corredor de fons –Ed. 62-), un nou títol de l’enigmàtic Nil Barral (el Picasso desconegut –Amsterdam-), Dona Leon (Carn de canó -62-) i més sorpreses criminals que arribaran ben aviat i que ja anunciarem. Quan les vendes pinten negres, poseu-li policíac.