5/1/12

Llibreters resistents

Resistent en mil batalles, culturals o no, Joan Miquel Touron ha traspassat la històrica llibreria catalana de Perpinyà que va obrir l’any 1986, jubilar-se i dedicar-se a la seva passió: la pesca amb mosca, tema del qual n’és un expert i sobre el que ha escrit llibres com ‘La Belle Histoire de la Pêche à la Mouche', que va presentar el 25 de novembre passat a la llibreria i que va servir de comiat a una vida d’activisme en favor del català a les terres del Nord.
Touron va néixer a Vinçà (Conflent) l’any 1959, va militar al Grup Cultural de la Joventut Catalana i l’any 1982 va començar a vendre llibres en català amb una vella furgoneta pels pobles de la contrada. Quatre anys després va obrir la llibreria i fa uns anys va renovar la furgoneta, però la seva parada de llibres encara era a moltes festes i activitats de foment de la cultura catalana. Després de trampejar la crisi i de guanyar un plet contra el propietari del local, que pretenia augmentar-li el lloguer despietadament, en Joan Miquel ha decidit agafar la canya i anar-se’n a pescar. La Joana Serra, una jove formada a les escoles catalanes del Nord i membre de Ràdio Arrels, n’agafa el relleu.
Com en Touron, els llibreters independents resisteixen la tempesta com poden i a contracorrent, que a cobrar ningú no perdona. A Vic corre la brama de que la Imma Bellafont es ven La Tralla i tot el que te. A hores d’ara res d’això és cert. La Imma està reflexionant sobre com reordenar els negocis (les llibreries de Vic i Ripoll i la papereria) per reduir despeses i suportar les patacades que han vingut i les que s’esperen. Hi ha grups que han trucat a la porta; però que Osona no pateixi, perquè La Tralla segueix essent de la Imma.