13/4/11

Pagar els plats

Tal i com ja es va anunciar fa setmanes, Edicions 62 ha adquirit el 50% d’Eumo editorial. El consell editorial es manté a Vic, però ja anuncien transvasament de projectes; o sigui, un altre independent que cau. Eumo vol dir escola Universitària de Mestres d’Osona, embrió de l’actual Universitat de Vic. Creada l’any 1979, des del primer moment va tenir una clara orientació pedagògica, tot i que ha tocat, i bé, la narrativa i la poesia. Són els editors de la històrica ‘Lletra de canvi’. Eumo ha estat víctima, com tants d’altres, de l’enxampada, a ells d’uns 200 mil euros, provocada pel tancament de la distribuïdora l’Arc de Berà.
Fa mesos que els responsables de les editorials independents que eren distribuïdes per l’Arc les estan passant magres: No fa gaire el Departament de Cultura va fer una oferta a Arc per saldar el deute amb els editors, però els ex responsables de l’antiga distribuïdora no el van acceptar. A Cultura estan molt empipats amb la postura dels responsables d’Arc. Aquests, per contra, han contraatacat oferint liquidar només el 70% del deute. Ja hi ha editorials, els més ofegats, que han dit que si, però n’hi ha d’altres que no accepten aquesta solució en fals que, sense tenir culpa de res, els perjudica.
Fa poc vam saber que Cossetània, un altre dels damnificats, ja havia començat a regular els cobraments dels llibres venuts amb la nova xarxa de distribució i que, per tant, començaven a superar l’atzucac; però i el dineral que els ha deixat a deure l’Arc?
Eumo no ha tingut tanta resistència. Els rumors de venda corrien feia mesos, i quan un editorial català està en venda ja se sap que nomes hi ha un comprador possible. El panorama editorial, com el país, s’empetiteix.