17/4/11

Les lleis i els desitjos

Prohibir beure als menors de 18 anys potser es pot regular per llei, però difícilment passarà de ser un desig; és a dir: una altra llei impossible. Com a molt li caurà alguna multa a algun menor enxampat fent ‘botellón’, però poca cosa més.
Per què seria una llei d’impossible acompliment? Perquè a la cultura espanyola beure és símbol de força i poder, un senyal de que s’és adult. I perquè, en no pocs casos, són els propis pares els que ja troben bé que els seus fills beguin, amb la clàssica i estúpida postil•la de ‘mentre controlin’.
Aquí beure forma part de les relacions socials. I bevent, els joves reafirmen la seva entrada en societat. I a la societat espanyola i catalana ho troba d’allò més bé.
Aquest és un país de bevedors joves on, no s’entén l’oci, si no és amb una copa entre mans. Quan Rajoy diu que una llei d’aquesta mena seria un disbarat colossal, sap molt bé perquè ho diu: aquesta mentalitat d’aguantar la beguda si s’és home, de beure alcohol fort com els homes o del ‘Soberano és cosa de hombres’, segur que recorden l’anunci, és tant típicament absurda i masclista com tantes coses conformen la realitat espanyola de tota la vida.

Dit a El Món a RAC 1 el 18 d'abril de 2011