9/6/08

CARTA, CULTURAL, A MÒNICA TERRIBAS

Benvolguda, com que no ho he pogut fer encara, permetem que et feliciti pel càrrec. És una feina feixuga però se que la faràs amb l’encert que de tu esperen, no només els que hi han confiat, i aquí incloc els professionals de la casa i el gremi periodístic, sinó sobretot els espectadors que, després d’un quart de segle, han fet de TV3 la seva, com deia l’eslògan. Però també se que no ho tindràs gens fàcil, que t’he de dir que no sàpigues. Per això, tot i que t’escric per reclamar-te una cosa, intentaré ser un pidolaire mesurat. I tampoc no demanaré res que no sàpigues de sobres que cal, i de fa temps.
Es tracta de la vella idea del ‘contenidor cultural’, com dieu a la tele; en llenguatge planer, un magazine de difusió cultural. Sincerament, en això TV3 està badant fa anys. Puntualment s’ha tingut cura de la música, els llibres o el cinema (tot i que podríem discutir sobre com s’ha fet), però el programa generalista que ha d’animar el consum de cultura en català i difondre l’obra dels creadors, increïblement és un ésser nonat: I dic increïblement perquè crec que la difusió de la llengua i la cultura catalanes és un dels objectius fundacionals de TV3, més que no pas ser líders d’audiència, a voltes, bandejant massa la qualitat per tractar-se d’una tele pública.
I és que no es pot tocar campanes i anar a processó, Mònica. Tenir més espectadors que Tele 5 amb continguts d’un certa volada (tampoc calen pelis d’art i assaig tot el dia) és incompatible nou de cada deu vegades que s’intenta. I pensar que la majoria de teleespectadors del país són més cultes nobles i rics que els de la resat de l’estat, és sobrevalorar la noble, però passiva, activitat d’escarxofar-se davant la pantalla. A mi no em preocupa que la tele pública del meu país no sigui la més vista si el que fa te un cert nivell. I crec que en això dubteu i us hauríeu de definir abans que tallin l’aixeta de la publicitat a les públiques. Crec que ha estat aquesta indecisió d’uns anys cap aquí el que fa que no hi hagi un programa cultural generalista i en prime time, que fer-lo al les dues de la matinada seria fer-ho només per tenir content en Tresserras,
Per cert, parlant del conseller, em sembla que creu que, a ‘Corpo’ nova, contracte programa nou, i us collarà per que feu un bon ‘contenidor cultural’ si voleu obtenir a canvi un bon contracte programa. Enten-me, no pot ser que TV3 faci la setmana de la lectura com un fet extraordinari, per a la tele d’aquest país cada dia de la seva existència hauria de ser el dia de la lectura. No ho creus tu? I no cola dir que ja es parla de llibres i cultura als Telenoticies i als altres programes de la casa, perquè, tret d’honroses excepcions, la cultura és aquella nosa que es deixa per al minut final si no hi ha més remei que parlar-ne per quedar bé o perquè toca.
Tal com t’he dit només et demano una cosa, Mònica: que us poseu ara mateix a treballar en un programa de difusió cultural amè, modern i que inciti a la cultura, no a al succedani consumista que practica molta gent ‘sense cap inquietud més enllà de la immediatesa amb què satisfan el seu desig’, com escrivia algú al meu bloc. Ah, i que li doneu temps perquè es consolidi.
Espero que no trobis molt agosarades aquestes ratlles, les he fet des de la reclamació, si, però també des de la complicitat amable de saber que ets especialment sensible a aquesta qüestió. Salut i sort.

Publicat a El Mundo de Catalunya