10/12/15

Bones pràctiques

La cloenda del congrés internacional dedicat a Manuel Vázquez Montalbán es farà a la biblioteca la Bòbila, de l'Hospitalet. La mateixa biblioteca em fa saber l'organització d'un concurs per trobar a quantes portades de novel·la negra hi surt Barcelona i un club de lectura; tot amb tres dies de diferència. La llibreria Jaimes m'envia 'Sota el Baobab', el newsletter de les seves nombroses i variades activitats: exposició de Sempé i presentació d'un nou llibre seu, una conferència sobre Günter Grass, un taller de poesia per a nens, activitats sobre literatura francesa... El bibliotecari Jordi Canal i la llibretera Montse Porta són exemple del que ha de fer el sector del llibre per tenir mèrits i raons argumentades per esdevenir ciutat de la literatura. I parlo d'ells en representació de col·legues que també fan aquestes bones pràctiques fugint de la comoditat funcionarial de tantes biblioteques i de l'elitisme xaró d'alguna llibreria.
Ni la crisi, ni la falta de suport institucional per falta de pressupost no són excusa per qui considera que els llibres, la lectura i el coneixement són un valor patrimonial que cal defensar com la vida, per què són part d'ella. I, de rebot, arribar a superar l'handicap dels 2'5 punts d' índex de lectura per sota de la mitjana europea que tenim.
Les polítiques a corre-cuita per què Barcelona tingui garanties de ser nomenada cuitat de la literatura per la UNESCO, són pedaços improvisats fruit de les presses. Les polítiques serioses les fan els llibreters, jugant-se el negoci, i la gent de les biblioteques conscients de la responsabilitat social que tenen. Altres coses estan be per convidar de viatge periodistes amics per què parlin be d'algú que falta li fa.