27/9/12

Un país per a vells

Sorprèn la quantitat de públic jove que remena i compra a la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern. Hi ha 62 parades i cap sense clients. I això que és una fira amb menys rum-rum mediàtic que d’altres. En temps de crisi i de lectura digital, el llibre d’ocasió resisteix. Aquests dies, al Passeig de Gràcia, es mou aproximadament el 15% del total del negoci que el sector genera a Catalunya. Per als que tenen botiga potser és menys, però per als que venen a través d’internet o en mercats, és més; una cosa va per l’altra.
La crisi i la política editorial faciliten l’èxit de les llibreries de vell. El lector te pocs diners i busca llibres barats; l’excessiu volum d’edició, que fa que els nous tinguin una vida curta a les llibreries, hi fa la resta. A les parades no és difícil trobar llibres amb tres mesos al mercat al 50% del preu original. A més de les clàssiques perles: la Cua de Palla, la Sonrisa Vertical, les Obres Completes de Pla o els preciosos volums de la Biblioteca Selecta. I tot entre 3 i 10 euros. Qui no te una bona biblioteca és perquè no vol.
Però no tot és alegria, és clar. Mentre el llibre d’ocasió modern creix, el llibre de vell o clàssic minva. Amb les retallades salarials, el professor universitari, client habitual d’aquest segment més exclusiu i car, també ha retallat les compres. Per contra, els llibres de luxe mantenen el ritme de vendes. El president de la fira, Albert Obradors, no és pessimista.
A plaça Catalunya ja porto la bossa plena de llibres. És l’únic que heretarà la meva filla. Potser no serà gran cosa, a penes una pila de paper vell, un exigu patrimoni que li dirà, això si, el que van ser els seus pares i com va ser el seu temps. I això no és poc.

4 comentaris:

biblioaprenent ha dit...

62 parades dius, si 62 paradaes, però
les llibreries presents eren 35 com a molt i algunes només venien llibres de llibreria moderna.
Cada any menys i cada any amb pitjors llibres vells en general, i els preus dels llibres vells o antics o una mica especials o amb bon paper o bona enquadernació segueixen amb preus , per mi, cars.

Rafael Vallbona ha dit...

'llibres de llibreria moderna', que en dius tu, són els llibres d'ocasió, el que declara Obradors què es ven més. Si els llibres vells són pitjors o millors és un criteri molt personal, i que són cars, ningú no ho nega.
Llavors, què és el que consideres incorrecte de l'article?
Ah, que dic que eren 61 parades. Que no ho eren, potser?

biblioaprenent ha dit...

Quan vaig escriure 'llibreria moderna' em referia a aquelles llibreries que no venen llibres de segona mà, ni usats, ni antics ni a les llibreries de vell o a les antiquàries ni a les que venen restes d'edicions, em referia a les llibreries que venen ( entre d'altres) llibres nous, sense estrenar, però que no tenen com vendrel's, etc. etc. Les llibreries eren 35 ó menys, les parades podien ser 4.000, és igual;
és una mica tard per contestar, però així ha anat la cosa, avui he tornat ha trobar això i em sembla que tenia que dir el meu parer, no ho sé perquè no ho vaig fer llevors, no ho recordo o potser si.

Rafael Vallbona ha dit...

Mai no és tard per a una opinió correcta, respectuosa i argumentada.
L'acord o el desacord és una alrta cosa, sempre amb respecte, és clar.
Gràcies per fer-la.
Salut