25/5/07

LA LLEI I LA CONFIANÇA

El pròxim dia 15 es promulga la Llei del Llibre, de la qual una bona part del sector n’està satisfet, que ja és un gran què. El Departament de Cultura de la Generalitat és dels que n’està molt satisfet, és de suposar que per la feina que van fer els diputats d’ERC al Congrés i que, juntament amb la d’altres grups, ha contribuït a millorar el text. Fins aquí tot bé. La llei consagra el preu únic del llibre; ara la clau està en saber si s’acomplirà. I aquí és quan l’eufòria trontolla.
Amb llei o sense, la distribució de llibres a Catalunya no va. Els llibreters diuen que algunes superfícies i Abacus els fan una falsa competència perquè venen per sota el preu fix, i temem que l’expansió de la cooperativa acabi amb les llibreries de ciutats mitjanes i petites. Abacus argumenta que són una cooperativa i que com a tal actuen estrictament subjectes a la llei catalana.
Fa unes setmanes el Conseller, el Secretari de Cultura, el Director de l’ICIC i la Directora General de Comerç, es van reunir amb el director general d’Abacus i la presidenta del gremi de llibreters per mirar de fer un front comú per resoldre la crisi del sector. De primer van acordar elaborar un informe sobre la distribució del llibre a Catalunya que estarà llest abans de final d’any. I de segon... m’asseguren que totes les parts implicades van jurar i prometre que acomplirien amb la llei, és a dir, fixar un preu únic pels llibres. Confiem-hi. I pel Sergi Pàmies no pateixin, la seva llibertat no corre perill. Confiïn-hi també.

Publicat al suplement Tendències de El Mundo de Catalunya