28/2/18

Lletres i sopars


Tres Quarts per Cinc Quarts és el temps que es trigava en travessar amb carro l’Hospitalet de Llobregat de nord a sud i d’est a oest. També és el nom d’una associació cultural que fa sis anys que organitza uns sopars on es convida a escriptors a parlar de lletres i llibres. Les biblioteques de la ciutat i la llibreria Perutxo, hi col·laboren. L’ambient, fred a fora, no pot ser més càlid a l’interior. Es troben amics, se’n coneixen de nous, es descobreixen llibres i es posa cara als seus autors. Les ja 26 nits d’Espai de Lletres, sopant amb Javier Pérez de Andújar, Eduardo Mendoza, Javier Cercas, Carme Riera, Isabel-Clara Simó, Almudena Grandes o Jordi Galceran, per dir-ne uns, l’Hospitalet es reafirma com a ciutat de cultura.
Ja han passat els temps en que un llibreter es va arruïnar a l’Hospitalet. Amb centres com el complex Tecla Sala (Centre d’Art, TPK, Fundació Arranz Bravo, biblioteca), l’Escola de Música i Centre de les Arts, la sala Salamandra o el teatre Joventut, la ciutat ha creat un relat cultural propi, no subordinat a Barcelona, que genera una activitat original que acompleix dues funcions: atraure l’interès dels seus ciutadans oferint una producció de primera línia i, a l’ensems, fer-la atractiva a la gent de Barcelona que no es pensa que l’Hospitalet és un lloc llunyà i feréstec.
Els sopars literaris de l’Hospitalet són un paradigma d’això: sense deixar de ser sopars de colla, de gent que es coneix, són també una activitat de difusió de la literatura que dona protagonisme als escriptors. Ja estaria be que, a Barcelona, els escriptors tinguessin més oportunitats de ser protagonistes del relat cultural, sense interessos comercials pel mig.