23/12/15

Especialitzar-se, reinventar-se

És indubtable que Barcelona te un lloc propi en la història del gènere negre i policial. Se n'escriu molta i bona, se n'edita de diversa i se'n llegeix amb fruïció. I fins i tot en els moments més foscos d'una crisi que ha deixat els editorials més pelats que un arbre de fulla caduca a la tardor, les novel·les del gènere han tingut unes vendes raonables. BCnegra i tota la rècula de festivals (potser massa, d'acord) que hi han nascut a redós, les col·leccions que han sorgit, els premis (tres ja en català), la ingent tasca difusora de biblioteques com la Bòbila o de llibreries com Negra i Criminal, i l'atenció que els mitjans de comunicació hi dediquen (és el gènere que llegeixen els periodistes, diu algú), hi ha fet molt en aquest auge.
Però ull viu, que no hi ha res que duri eternament; cal reinventar-se per seguir vius. En Paco Camarasa ho ha entès. Tancar la llibreria ha estat un cop dur per ell i pels fidels, però el proper gener torna amb més clubs de lectura. De matí, de tarda i tres dies a la setmana. Amb regals de llibres i descomptes per qui s'hi apunti. Seguint l'estela dels cèlebres dissabtes a migdia de Negra i Criminal, dissabte passat la llibreria Athenea va reunir un grapat d'autors del gènere que van dedicar llibres i parlar de novel·les amb tothom qui s'hi va atansar. El contagi de la lectura per via directa; no es pot ser més actiu.
El 28 de gener engega BCNegra, peça estratègica en la candidatura de Barcelona ciutat de la literatura. La setmana anterior es farà el quart Tiana negra que, amb interessants novetats, es consolida per l'interès municipal. Especialitzar-se ha revifat la vida literària de la ciutat aquests darrers anys; ara cal reinventar-se per no esllanguir.