15/9/16

Rentrée vol dir Setmana

No érem gaires els que vam maldar durant anys per una rentrée literària a l'estil francès; però érem insistents i al final ens n'hem sortit: el llibre en català ja te la rentrée consolidada, és diu Setmana del llibre en Català. Amb nou espai, més participants i massa calor (em deien que la calor feia perdre vendes), la 34èna edició ha estat un èxit. És clar que hi ha coses a millorar, sempre cal millorar; però per un sector que encara pateix la crisi i l'abandonament de l'administració, consolidar una activitat potent i central que ha mobilitzat favorablement la ciutadania i l'opinió pública és una bona forma de recuperar gradualment el protagonisme social perdut. La rentrée fa el llibre més visible i el sector més connectat amb el món; pas previ a la internacionalització de la Setmana.
Són molts els factors que han provocat l'ensulsiada del llibre, ara no cal enumerar-los, però recuperar tan esplendor com es pugui només es farà prestigiant-se, guanyant nova visibilitat, provocant atracció i interessant. Aquesta Setmana ha mostrat al ciutadà, lector o no, que això dels llibres i la lectura pot ser una activitat atractiva per a tothom. Actes, novetats, autors i editors han treballat plegats en aquest sentit com mai. El llibre és un art industrial que ha de recuperar un lloc en l'hostil territori d'aquesta època líquida. I en català encara més. Per això cal seguir per aquest camí, i amb més intensitat encara. La taca d'oli que s'ha escampat per l'avinguda de la Catedral ha d'acabar xopant tothom i tots els estaments de la societat catalana. De moment, si l'edició en català comença tímidament a aixecar el cap, la Setmana hi te força a veure.


1 comentari:

  1. Sí, i mentre es feia la Setmana del Llibre en Català, a centenars de periodistes i tots els mitjans els queia la bava amb en Falcones i la segona part de 'La catedral del mar'i a TV3, que ha fet gairebé mutis durant tota la Setmana, fa un parell de dies que només entrevista personatges que han publicat els seus llibres en espanyol. Menys post-it enganxadets a les casetes, menys lectures d'autobombo i més bona promoció és el que li cal al llibre en català. Barcelona no és Perpinyà! La Setmana del Llibre en Català hauria de ser cada setmana de tot l'any.

    ResponElimina